Izjava za javnost: »Lex Magnifico« – uničevanje mestne narave po hitrem postopku

V ljubljanski skupini Vesne – zelene stranke skupaj z Vesnino samostojno svetnico dr. Jasminko Dedić podpiramo odločitev Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave (v nadaljevanju ZRSVN), da se ne izda soglasje za izvedbo koncerta Magnifica na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib, saj tovrstne množične prireditve ogrožajo poglavitno poslanstvo ustanovitve parka – ohranitve naravnih vrednot, velike biotske in krajinske pestrosti ter naravnih procesov.

Zato ostro nasprotujemo predlogu Mestne uprave MOL, da se Odlok o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib, spremeni oz. dopolni na način, ki bi omogočil, da bi se na štirih lokacijah parka (to so prireditveni prostor na Rožniku, območje pri Jakopičevem drevoredu, sankališče ob bazenu v Tivoliju in prireditveni prostor pri gradu Tivoli) javne prireditve lahko prirejale brez predhodnega soglasja ZRSVN. S takšnim manevrom Mestna uprava MOL, oz. župan Zoran Janković, izrinja iz postopka javne razprave osrednjo državno naravovarstveno institucijo.

Kot popolnoma nesprejemljiv smatramo tudi način, na katerega župan želi doseči spremembe in dopolnitve omenjenega Odloka – v svojem klasičnem grobem, samovoljnem slogu– po hitrem postopku, kar pomeni brez vključevanja institucij, ki se morajo opredeliti do sprememb, ki se tičejo aktov o varstvu narave, med drugimi seveda ZRSVN. Namreč, da bi se izognili nadležnemu, demokratičnemu, dlje-kot-do-koncerta-avgusta trajajočemu postopku sprejemanja občinskih aktov, je Mestna uprava MOL za julijsko sejo Mestnega sveta predvidela glasovanje o sprejetju predloga spremembe Odloka in sprejetju spremembe Odloka po hitrem postopku. Poslovnik MS MOL sicer določa izjeme, kdaj se akti lahko sprejemajo po hitrem postopku – pa vendar se MOL sklicuje na izjemo »če gre za manj zahtevne spremembe in dopolnitve aktov MOL«. Gre torej za popolnoma arbitrarno odločitev, kaj Zoran Janković smatra kot manj zahtevno spremembo. V tem vidimo še en “udar na okolje”, podobno kot se je zgodil “udar na pitno vodo” z gradnjo kanala C0 preko Ljubljanskega polja. 

Po besedah samostojne svetnice dr. Jasminke Dedić gre za »kršitev temeljnih načel okoljske demokracije, vsebovanih v Konvenciji o dostopu do informacij, udeležbi javnosti pri odločanju in dostopu do pravnega varstva v okoljskih zadevah, znani pod imenom Aarhuška konvencija«. Na korespondenčni seji Odbora za varstvo okolja (v nadaljevanju OVO), ki je potekala med 21. in 26. 6. 2024, je glasovala proti obema sklepoma, saj »[l]ex Magnifico … pomeni zniževanje okoljskih standardov na področju varstva biodiverzitete in odpravlja socialne, kulturne, zdravstvene in druge koristi, ki jih Ljubljančankam in Ljubljančanom zagotavljajo ekosistemske storitve krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.«

Žal, a v sedemčlanskem OVO Vesnina svetnica ni dobila večinske podpore. Proti je glasoval samo še svetnik iz Svetniške skupine samostojnih svetnikov Jožef Horvat, dva sta se vzdržala (predstavnik svetniškega kluba SDS in zunanji član), dva svetnika in ena svetnica pa sta spremembo odloka podprla, in sicer dva predstavnika Liste Zorana Jankovića (podžupan Boštjan Koritnik in mestna svetnica Dunja Piškur Kosmač) in predstavnik svetniškega kluba Gibanja Svoboda dr. Marko Maver.

Slednji je tudi predsedujoči OVO, ki je, kot je razvidno iz njegove predstavitve na omrežju LinkedIn, javni uslužbenec zaposlen pri Ministrstvu za naravne vire kot namestnik generalne direktorice Direktorata za naravo (v nadaljevanju: direktorat).  Kot piše na uradni spletni strani, »v Direktoratu za naravo oblikujemo politike in izvajamo naloge za ohranjanje narave in rudarstvo«. Med temami, ki sodijo v delovna področja direktorata, so posebej izpostavljeni naravni parki, naravni rezervati in naravni spomeniki, o katerih piše, da »naravo varujemo na kraju samem. Naj bo to žival, rastlina ali neživa narava, večino želimo ohraniti tam, kjer je (in situ). Zato varujemo njihove življenjske prostore, saj so ti ključni  za njihovo preživetje tudi v prihodnosti…. Zavarovana območja označi država, občina ali upravljalec zavarovanega območja, kot to določa Pravilnik o označevanju zavarovanih območij, naravnih vrednot, ekološko pomembnih območij in območij Natura 2000

V ljubljanski skupini Vesne – zelene stranke bomo uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva, da ustavimo do okolja škodljiv in družbeno neodgovoren »Lex Magnifico«. V primeru sprejetja spremembe odloka pa samostojna svetnica napoveduje, da bo bodisi sama bodisi skupaj z drugimi svetniškimi klubi in samostojnimi svetniki vložila predlog za razpis občinskega referenduma.

V Vesnini ljubljanski skupini se prav tako pridružujemo konstruktivnemu predlogu direktorja ZVRSN mag. Teu Hrvoju Oršaniču, ki glasbeniku Magnificu svetuje, da naj premisli in izbere lokacijo za organizacijo koncerta v prostorih, ki so tovrstnim dogodkom tudi namenjeni. Navsezadnje, kot pravi direktor ZRSVN, »naravi smo vzeli prostor tam, kjer so sedaj Stožice, že dolgo nazaj tam, kjer je zdaj športna dvorana Tivoli, in tam, kjer je sedaj bežigrajski stadion. Naravi smo prostor vzeli zato, da imamo tam tovrstne dogodke«.

Ob tej priložnosti neposredno apeliramo tudi na Magnifica, ki nam je bil v svinčenih 90. letih, v času najhujšega nacionalizma in rasizma usmerjenih proti manjšinskim skupnostim in beguncem z območja nekdanje Jugoslavije, zgled uporniškega boja proti etno-nacionalizmom in post-fašizmom. Magnifico je bil prvi, ki je s pesmijo Kdo je čefur slovenski javnosti poslal jasno sporočilo: »Tukaj smo in tukaj bomo ostali«. Zato smo toliko bolj razočarani nad njegovim vztrajanjem, da veliki koncert izpelje ravno v Tivoliju, saj s tem kaže nerazumevanje, da tisto, kar smo bili »čefurji« v 90. letih, so danes naravni ekosistemi. Žal, a živali, rastline in neživa narava nimajo svojega Magnifica, ki bi v njihovem imenu spregovoril, da bi ljudje lahko razumeli, da je vse, kar potrebujejo, samo to, da jih zavarujemo in jim, tako kot nam čefurjem, pustimo živeti tam, kjer so (in situ).

V kolikor pa bo koncert konec avgusta kljub vsemu izveden, imamo v Vesnini ljubljanski skupini muzičku želju, in sicer Magnifica prosimo, da naj na repertoar uvrsti tudi pesem Bosangero Nero, ki se nam v tem trenutku zdi nadvse prikladna, zlasti njena zadnja kitica, v kateri Magnifico – Charlatan de Balkan zapoje: »I don’t know much about no pollution / I’ve never heard nothing about the digital revolution / I don’t know much about no genetic mutation / Sorry, I belong to a parallel civilization«.

Poster za film Charlatan Magnifique (2016), dizajn: Igor Nardin, vir: Maja Pavlin
Prejšnja objava

Pritožba Novinarskemu častnemu razsodišču

Naslednja objava

Skupno mnenje: Kmetje proti zelenemu dogovoru? Odgovor je premik onkraj rasti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve